In dit artikel geven we een korte inleiding tot Google Analytics en leggen we de verschillende dingen over de tool uit, waaronder:
- Wat is Google Analytics en waarom is het belangrijk voor je bedrijf?
- Hoe werkt Google Analytics?
- Wat zijn de verschillen tussen statistieken en dimensies in Google Analytics?
- Welke gegevens zijn beschikbaar in Google Analytics en wat kun je ermee doen?

Wat is Google Analytics en waarom is het belangrijk voor je bedrijf?
Google Analytics is een gratis webanalysetool die wordt aangeboden door Google. Het helpt je om jouw websiteverkeer te analyseren.
Al is “webanalyse” maar een klein heel klein deel van je digitale aanwezigheid. Toch zorgt voor de meeste bedrijven hun website voor al het digitale verkeer.
Als je marketingactiviteiten uitvoert dan zullen je gebruikers je website waarschijnlijk ergens tijdens hun klantreis bezoeken. Je website is de beste manier om een beeld te krijgen van hoe goed al je campagnes scoren. Want je website is vaak het centrale punt van je digitale aanwezigheid.
Kortom, je kunt jouw digitale marketing dus volgen. Daarom gebruiken meer dan 50 miljoen websites over de hele wereld Google Analytics. Als je het niet gebruikt, dan moet je er maar direct mee beginnen. Lees hiervoor de handleiding.
Hoe werkt Google Analytics?
Google Analytics plaatst een code op je website. De code registreert verschillende activiteiten van je gebruikers wanneer ze jouw website bezoeken. Samen met de kenmerken (zoals leeftijd, geslacht, interesses) van die gebruikers. Het verzendt vervolgens al die informatie naar hun server zodra de gebruiker jouw website verlaat.
Vervolgens verzamelt Google Analytics de gegevens die op jouw website zijn verzameld op verschillende manieren:
- Gebruikersniveau (gerelateerd aan acties door elke gebruiker).
- Sessieniveau (elk individueel bezoek).
- Paginaweergaveniveau (elke afzonderlijke bezochte pagina).
- Gebeurtenisniveau (klikken op knoppen, videoweergaven, enz.).
Wat zijn de verschillen tussen statistieken en dimensies in Google Analytics?
Statistieken zijn de gegevens die verzameld zijn over het gebruikersgedrag op jouw website. En dimensies zijn de verschillende manieren waarop je die cijfers kunt bekijken.
Als je alleen naar het totale aantal mensen dat je website bezoekt is dat bijvoorbeeld niet erg nuttig voor jouw bedrijf. Hoeveel mensen je website bezoeken qua leeftijd of locatie, is daarentegen erg handig. Dit om bijvoorbeeld erachter te komen wie je belangrijkste doelgroepen zijn. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken dat 80% van je bezoekers vrouwen tussen de 25 en 35 jaar zijn in bepaalde steden. Dat is nuttige en bruikbare informatie op wie je je zou moeten richten met jouw digitale marketing.
Het aantal bezoeken is dus de statistiek en de leeftijd of geslacht zijn de dimensies waarop je die statistiek groepeert.
Wat voor soort gegevens zijn er beschikbaar op Google Analytics en wat kun je ermee doen?
Er zijn twee soorten gegevens die je kunt verzamelen:
- Acquisitiegegevens: gegevens over je gebruikers voordat ze je website bezoeken.
- Gedragsgegevens: gegevens over je gebruikers wanneer ze je website bezoeken.
1. Acquisitiegegevens
Je hebt hiermee toegang tot gegevens van je gebruikers, voordat ze je website bezoeken. Bijvoorbeeld hun leeftijd, geslacht en interesses. Je kunt ook gegevens krijgen over waar ze vandaan komen. Of dat nu Facebook, andere websites of een zoekmachine is. Ik noem deze gegevens ‘acquisitiegegevens’ omdat ze je kunnen helpen erachter te komen op welke groep en kanalen je moet richten. Deze kenmerken gaan over de gebruikers zelf. Je kunt echt niet veel doen om deze gegevens te veranderen.
Gelukkig is internet enorm. Dus ook al kun je deze kenmerken van je bezoekers niet veranderen, je kunt wel bepaalde gebruikersgroepen kiezen die de kenmerken hebben waarop je je wilt richten. Je kunt meer van hen naar je site halen door gerichte advertenties weer te geven via Facebook, Google en andere advertentieplatforms. Je acquisitiegegevens kunnen dienen als kompas om je digitale marketingstrategie en -activiteiten te sturen.
2. Gedragsgegevens
De tweede groep gegevens zijn gegevens over gebruikersgedrag. Deze worden verzameld tijdens de sessie van een gebruiker op je website. Gegevens over gebruikersgedrag omvatten:
- hoe lang een gebruiker op je website bleef
- wat is hun eerste en laatste pagina op je website
- het meest gebruikelijke “pad” dat ze volgen op je website
In tegenstelling tot gegevens over “sacquisitie”, kunnen gegevens over “gedrag” gemakkelijk worden gewijzigd. Dit doe je door wijzigingen die je op je website aanbrengt. Het belangrijkste is om verschillende analyses te gebruiken om de pagina’s te identificeren waarop je gebruikers ‘vastlopen’. Je kunt vervolgens hun ervaring op deze pagina’s aanpakken. Met dit soort gebruikersonderzoeken zorg je dat gebruikers betalende klanten worden die tegen zo min mogelijk problemen aanlopen.
Gegevens over ‘gedrag’ kunnen als leidraad dienen om je website te verbeteren. Met als doel dat meer van je gebruikers uiteindelijk een conversie genereren. Of dat nu een aankoop op je website betekent of het aanmelden voor je nieuwsbrief.
Conclusie
De conclusie is dus dat al je inspanningen verloren zullen gaan als je niet vanaf het begin over Google Analytics beschikt. Hiermee kun je dus inkomsten maximaliseren en voorop blijven lopen. Kortom, maak gebruik van deze tool! Het gaat je enorm helpen om meer uit je website te halen.