Gebruikersonderzoek: 5 methoden om succesvol je website te verbeteren

Wanneer je je website nog beter wilt laten aansluiten bij je bezoekers is het belangrijk om onderzoek uit te voeren. Misschien ben je wel een startende webshop eigenaar? Door middel van dit soort onderzoek kom je meer te weten over je doelgroep. Bijvoorbeeld om uit te zoeken wanneer je bezoekers tegen problemen aanlopen als ze op je website zitten. Vervolgens kun je met de resultaten van gebruikersonderzoek werken aan een website die makkelijk te gebruiken is.

Wanneer gebruik je welke gebruiksonderzoek?

Het komt erop neer dat je gebruikersonderzoek kunt onderverdelen in 2 assen:

  • Inzicht versus meten:
    • Inzicht: kwalitatief onderzoek, de waarom vraag.
    • Meten: kwantitatief onderzoek, de hoeveel vraag.
  • Zeggen versus doen:
    • Zeggen: wat zeggen mensen erover, hun attitudes.
    • Doen: wat doen mensen, wat is hun gedrag.
Gebruikersonderzoek indeling methoden
Gebruikersonderzoek indeling methoden

Dus de methode die je kiest is afhankelijk van je onderzoeksvraag. Daarom behandelen we in dit artikel 5 verschillende methoden waarmee je jouw website kunt verbeteren.

5 methoden van gebruikersonderzoek:

1. A/B testen

De naam zegt het al een beetje, maar je hebt dus een versie A en een versie B van bijvoorbeeld een webpagina. Bij A/B testen onderzoek je op hetzelfde moment welke van deze het beste uit te voeten komt bij je publiek. Hiermee zie je dan bijvoorbeeld dat versie A slechter scoort dan versie B. Er zijn verschillende tools beschikbaar. Bijvoorbeeld Google Optimize, Optimizely en VWO.

A/b test
A/b test

2. Enquête

Bij een enquête leg je een vragenlijst voor aan je bezoekers. Dit is meestal kwantitatief van aard en daarom bevatten ze vaak gesloten vragen. Voordeel van enquêtes is dat het weinig geld kost, eenvoudig uit te voeren, makkelijk te analyseren en een hoge betrouwbaarheid heeft.

3. Usability test

Bij een usability test krijg je inzicht in het gedrag van de bezoekers op je website. Je nodigt een aantal mensen uit en laat ze een taak uitvoeren op je website. Vervolgens kijk je mee en maak je notities met de bedoeling om usability problemen op te sporen. Daarmee kun je die gaan oplossen met als doel om je website vriendelijk te maken voor wat betreft gebruik.

Usability test
Usability test

4. Interviews

Interviews kun je inzetten voor kwalitatief onderzoek om wat dieper te onderzoeken. Een voordeel van interviews is dat je in verhouding veel informatie krijgt en door kunt vragen. Nadeel is dat interviews niet anoniem zijn, waardoor mensen sociaal wenselijke antwoorden kunnen geven. Interviews kun je onderverdelen in ongestructureerde en gestructureerde interviews.

5. Webanalytics

Deze methodiek is kwantitatief van aard. De meest bekende tool die je hiervoor kunt gebruik is Google Analytics. Hiermee kun je bijvoorbeeld het aantal weergaven van je webpagina’s meten. Ook zie je hoeveel bezoekers je hebt en hoeveel tijd ze op je website zitten. Daarnaast kun je zien hoe ze op je website zijn binnengekomen en wat ze hebben gekocht. Misschien valt je wel op dat ze ergens tegenaan lopen bij het bestellen.

Google analytics
Google Analytics

Dit zijn maar enkele voorbeelden van methoden voor gebruikersonderzoek, want je hebt nog veel andere methoden. Kortom, de mogelijkheden zijn oneindig, mits je maar de gebruikers van je product betrekt.

Lees ook de andere artikelen op het gebied van digital analytics.