Hoe begin je een webshop? Met dit stappenplan start je een webshop.

Loop je al een tijd rond met de gedachte om een eigen webshop te beginnen? We helpen je met een stappenplan, want we weten dat het bouwen van een webshop een enge gedachte kan zijn. Daarom helpen we je met 15 stappen hoe je een webshop kan beginnen.

webshop
Webshop

Stappenplan: hoe begin je een webshop?

De meeste mensen die een webshop wil beginnen staat voor een uitdaging. Dat komt doordat ze niet bekend zijn met de stappen die ze moeten volgen bij het beginnen van hun webshop. Daarom kan het ingewikkeld zijn als je niet weet waar je moet beginnen. We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je een webshop kan beginnen.

Stap 1: doe wat onderzoek

Het is onmisbaar om je markt en je tegenstanders te onderzoeken. Daarmee begrijp je wat je tegenstanders doen. Dus wat voor hen werkt en wat niet. En als ze het goed doen, hoe doen ze dat dan?

Probeer al deze informatie voor minimaal 5 tot 7 van jouw tegenstanders te verzamelen en te onderzoeken. Want op basis hiervan kun je de beste keuze maken voor jouw webshop.

In het begin de tijd nemen voor onderzoek zal in later fase goed van pas komen.

Stap 2: domeinnaam uitzoeken

De volgende stap is het kopen van een domeinnaam die voor jouw webshop moet worden gebruikt.

Een domeinnaam is het adres waar internet gebruikers toegang hebben tot jouw webshop. Het kiezen van een juiste domeinnaam is belangrijk, omdat het jouw bedrijf over een langere periode overtuigend maakt.

Je kunt een domeinnaam kopen bij verschillende verkopers die op de markt beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld via Hostnet.

Stap 3: maak een ondernemingsplan

Het starten van een webshop is een geweldig idee met veel kansen. Maar met de veranderingen in deze tijd gaat de markt sneller dan ooit. Daarom is een ondernemingsplan belangrijk om je te helpen.

Het onderzoek die je in stap 1 hebt uitgevoerd, zal je helpen bij het neerzetten van een ondernemingsplan. Met een ondernemingsplan houd je rekening met de wensen van jouw mogelijke klanten. Ook met wat je op jouw webshop zou moeten presenteren om je klanten de beste ervaring ooit te bieden.

Stap 4: kies de juiste e-commerce systeem

De volgende stap is het kiezen van een e-commerce systeem dat geschikt is voor jouw webshop. Dit kan een enorme gevolg hebben op het succes van jouw online bedrijf.

Aangezien er een aantal verschillende systeem op de markt beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn. Daarom moet je een systeem kiezen die het beste werkt en aan al je wensen kan voldoen.

Je moet over de onderdelen hieronder nadenken bij het kiezen van de juiste oplossing:

  • Prijzen.
  • Keuze om snel aangepaste ontwerpen en functies uit te voeren.
  • De mogelijkheid en het gemak om systemen van anderen aan jouw webshop toe te voegen.
  • Mobiele vriendelijkheid.
  • Beschikbaarheid van ingebouwde functies voor marketing.
  • Eenvoudig bestellen en beheer van voorraad.
  • Mogelijkheid om met jouw webshop te groeien.
  • SEO vriendelijkheid.
  • Veiligheid.

Ontdek een beetje de markt en kies een oplossing die het beste bij jou past. De vijf populairste e-commerce systemen zijn:

Stap 5: ontwerp je website

Het is niet zo moeilijk om een ​​simpele website te ontwerpen. Toch is het ontwerpen van een volledige webshop moeilijk en brengt dit veel uitdagingen met zich mee. Dat komt doordat een webshop niet alleen is gebouwd om jouw producten en service te presenteren. Ook om jouw gebruikers aan te moedigen om online te winkelen. Dus betrek ook je gebruikers bij het ontwerpen van je website. Denk erover na om een ​​ervaren bedrijf in te huren om jouw webshop te laten ontwerpen.

Een goed ontwerp is aantrekkelijk en kan makkelijk gebruikt worden. Jouw klanten moeten namelijk makkelijk kunnen vinden wat ze willen kopen. Anders rennen ze naar naar jouw tegenstanders.

Stap 6: kies product types

Hoe beter de producten van je webshop onderverdeeld zijn, hoe gemakkelijker het is voor jouw klanten. Zo kunnen ze precies producten vinden die ze nodig hebben.

Het maakt niet uit wat voor soort producten je verkoopt. Je moet wel begrijpen hoe jouw gebruikers naar jouw producten zoeken. Het maken van een goede structuur van je webshop en product klassen is cruciaal voor het succes van jouw webshop.

Een goede structuur helpt jou niet alleen om de ervaring van klanten op jouw website te verbeteren. Ook helpt het om jouw webshop hoog te laten scoren in zoekmachines voor bepaalde zoekwoorden.

Er zijn een aantal verschillende manieren om je producten onder te verdelen in klassen. Vraag om hulp bij een professioneel online marketing bureau.

Stap 7: afbeeldingen en video’s

Zorg voor afbeeldingen en video’s van je producten voor op je webshop. Een goede foto zegt meer dan duizend woorden. Wanneer iemand op jouw website komt, dan gaat zijn aandacht eerst uit naar de foto’s die jij hebt gebruikt. Als ze het leuk vinden wat ze zien, zullen ze langer op jouw website blijven. Afbeeldingen van goede kwaliteit op jouw webshop helpen jou om bezoekers om te zetten in kopers.

Volgens een onderzoek denkt ongeveer 71% van online kopers dat een video een product beter uitlegt. Video’s op jouw website maken het dus voor de gebruiker gemakkelijk om alles over jouw producten te begrijpen. Ook helpen ze hen bij het nemen van een beslissing. In deze tijd houden mensen meer van video’s dan van het lezen van lange teksten.

Stap 8: product beschrijven

Eigenaars van webshops onderschatten meestal de waarde van de inhoud van een website. Ook al zijn jouw afbeeldingen van goede kwaliteit en gebruikt je video’s. Toch zullen jouw klanten nog veel vragen hebben over jouw producten. Die kun je beantwoorden door beschrijvingen toe te voegen.

Unieke en makkelijk te gebruiken beschrijvingen zullen helpen om de plaats van jouw producten in zoekmachines zoals Google te verbeteren. Lees ook onze andere artikelen over online vindbaarheid verbeteren en hoe je hoger in Google kan komen.

Stap 9: betaalkeuzes

Betaalkeuzes zijn een onderdeel van het proces om af te rekenen op jouw webshop. Jouw webshop zal niet succesvol zijn als je jouw klanten niet de juiste en makkelijkste keuze biedt om te betalen.

Daarom moet je jouw klanten alle belangrijke keuzes om te kunnen betalen aanbieden, zoals PayPal en iDEAL.

Stap 10: verzenden en bezorgen

Online kopers vinden het belangrijk om keuzes te hebben voor verzenden en bezorgen. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de online kopers een winkelwagen verlaat. Dit komt doordat ze geen optie voor gratis verzending konden vinden.

Je moet manieren om te verzenden samenvoegen in je webshop om snel en goedkoop te leveren aan jouw klanten. Als je jouw klanten op deze gebieden niet tevreden kan houden, dan verlies je omzet.

Je moet de bezorgdatum duidelijk aangeven samen met de functie voor het kunnen volgen van bestellingen. Een positieve ervaring zal het vertrouwen van klanten vergroten en hen aanmoedigen om opnieuw te komen winkelen bij jouw webshop.

Stap 11: webhosting en SSL

Webhosting is een ruimte op de server waar jouw website zich bevindt. Je hebt een webhosting nodig om jouw nieuwe webshop openbaar te maken.

Jouw hostingprovider zal een enorme invloed hebben op je webshop. Dus wees voorzichtig bij het kiezen van een hostingbedrijf en vraag om advies.

Je moet ook SSL op jouw website hebben om je kopers een veilige te laten winkelen. Je kunt een SSL-certificaat krijgen van je hostingprovider.

Stap 12: Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

SEO is het verbeteren van de vindbaarheid van je webshop in een zoekmachine zoals Google. Dit kan met behulp van een aantal manieren. Als jouw mogelijke klanten jouw webshop niet goed kunnen vinden in zoekmachines, dan verlies je mogelijke omzet.

Eigenaren van webshops negeren SEO over het algemeen. Ze weten vaak niet hoe belangrijk het is voor het succes van hun bedrijf op de lange termijn. Je zou ook kunnen adverteren (SEA) in Google.

Stap 13: testen

Je moet je webshop testen op verschillende browsers en apparaten. Hiernaast moet je ook je webshop aan jouw klant blijven testen. Daarmee zorg je ervoor dat elk gedeelte van jouw website heel goed werkt, voordat deze openbaar is.

Een website die niet goed is getest, ziet er misschien prima uit in die ene browser en dat ene apparaat. Maar misschien niet in een andere. Als een functie niet werkt, gaan gebruikers gewoon ergens anders heen.

Als je webshop eenmaal openbaar is, moet je gebruikersonderzoek blijven doen om te weten wat wel en niet werkt. Lees meer over methoden van gebruikersonderzoek.

Stap 14: strategie marketing

Alleen het bouwen van een goede webshop is niet genoeg. Je moet een plan maken om deze goed op de markt te brengen voor succes. Content en social media zijn twee belangrijkste onderdelen van een strategie voor marketing.

Marketing van content gaat over het maken van inhoud van je website voor de klanten waar jij je op richt. Het doel is deze via verschillende kanalen te verspreiden.

Door vaak nuttige content te maken en te delen, kun je het vertrouwen van klanten in jouw merk vergroten. Het zal ook helpen om het aantal bestellingen en je positie in zoekmachines te verbeteren.

Social media is een ander belangrijk kanaal om met jouw kopers in contact te komen. Bovendien kun je uiteindelijk de verkoop verhogen. Het gebruiken van social media in de marketing van je webshop is nodig in deze tijden.

Stap 15: onderhoud

Je werk houdt niet op als jouw webshop klaar is. Hierna is het belangrijk om je webshop vaak te controleren en te onderhouden op mogelijke problemen.

Bij het beginnen van een webshop vergeten we vaak belangrijke onderdelen. Het is dus belangrijk om bij te houden hoe je bezoekers omgaan met jouw webshop. Hiermee voorkom je dat ze problemen hebben op je webshop. Lees meer over Google Analytics. Dat kan je hierbij helpen. Vergeet ook niet om de laatste online marketing trends te blijven volgen. Op deze manier kan je blijven groeien.

Conclusie

Kortom, het succes van jouw webshop hangt af van veel zaken. En als je de stappen in dit artikel goed volgt, dan heb je in ieder geval een goed begin gemaakt.

In deze tijden draait het bij webshops om waarde geven aan je klanten. Dus hoe meer waarde jij kunt bieden aan hun, hoe groter de kans is dat jouw bedrijf succesvol zal zijn.

Succes met het beginnen van je eigen webshop!