Iedereen met een website kent het. Of misschien sta je op het punt om een webshop te starten? Het draait vaak om online vindbaarheid verbeteren met als doel om meer bezoekers op je website te krijgen.
Je kunt als website eigenaar de online vindbaarheid van je website verbeteren. Dit heet ook wel SEO. Dit staat voor Search Engine Optimization. Er zijn tools die erop gericht zijn om te zien hoe het staat met je online vindbaarheid. Zo is er bijvoorbeeld Google Search Console. Dit is een tool van Google zelf. Daarmee ontdek je hoe je website in de Google zoekmachine presteert.

Presteer je slecht op het gebied van online vindbaarheid? Bekijk de lijst hieronder met de 10 meest belangrijkste tips om je online vindbaarheid te verbeteren:
- Publiceer relevante content om je online vindbaarheid te verbeteren.
- Verwijder alles wat jouw website vertraagt.
- Link naar andere websites met relevante content om je online vindbaarheid te verbeteren.
- Schrijf eerst voor mensen en voor zoekmachines op de tweede plaats.
- Moedig andere betrouwbare websites aan om naar je te linken.
- Zorg in het begin voor webanalyses.
- Schrijf voor elke pagina unieke en relevante metabeschrijvingen.
- Gebruik alleen leesbare en betekenisvolle URL’s.
- Bouw momentum op met social media.
- Gebruik de juiste trefwoorden in je afbeeldingen om je online vindbaarheid te verbeteren.
10 tips om je online vindbaarheid te verbeteren
Lees deze tips om jouw online vindbaarheid te verbeteren. En zie vervolgens hoe jouw website bovenaan in de zoekresultaten komt te staan.
1. Publiceer relevante content om je online vindbaarheid te verbeteren.
De kwaliteit van je content is de belangrijkste reden voor jouw plek in zoekmachines. Uiteindelijk is er geen vervanging voor goede content. Content van hoge kwaliteit verhoogt namelijk het websiteverkeer, maar ook de waarde van jouw website.
Zoekwoorden
Het beste wat je kan doen is onderzoek doen naar zoekwoorden om je online vindbaarheid te verbeteren. Vandaar dat het vinden en onderzoeken van de juiste zoekwoorden een belangrijke eerste stap is. Een analyse van zoekwoorden zorgt er niet alleen dat je het zoekgedrag van je bezoekers of doelgroep begrijpt. Maar het geeft je ook kansen. Bijvoorbeeld om je website beter aan te laten sluiten bij je bezoekers of de mensen waar je je op richt.
Een onderzoek naar zoekwoorden laat je ook zien op welke zoekwoorden je liever niet op gevonden wilt worden. Het is ook mogelijk om meer te weten te komen over concurrenten van je website. Hiervoor kun je tools gebruiken. Met deze tools weet je ook je linkprofiel. Dit is ook belangrijk voor de waarde van je domein en de waarde van je website.
Voorbeelden tools:
Vind je het toch lastig om SEO vriendelijke content te maken om je online vindbaarheid te verbeteren? Dan kun je er ook voor kiezen om te betalen voor zoekwoorden. Dit kan bijvoorbeeld met Google Adwords.
Met deze laatste keuze zie je op basis van zoekgedrag hoe vaak sommige zoekwoorden zijn gebruikt. Ook krijg je hiermee te zien hoe duur zoekwoorden zijn, zodat je ermee kunt adverteren.

2. Verwijder alles wat jouw website vertraagt.
In het verleden kon je wegkomen met een langzame website. Dat is nooit een goede ervaring en het is ook funest in de huidige markt. Een langzame pagina kan een gebruiker irriteren en uiteindelijk mensen ontmoedigen om jouw product te kopen.
10 jaar geleden, op 9 april 2010, nam Google sitesnelheid op als een van de allerbelangrijkste onderdelen.
Dit betekent dat als jouw pagina’s traag zijn, je verliest op het verbeteren van je online vindbaarheid. Ongeacht de kwaliteit van jouw content of het ontwerp van je website.
Verwijder niet belangrijke onderdelen die jouw website vertragen. Als je een gebruiker bent van WordPress, overweeg dan om plugins uit te zetten. Misschien heb je plugins geïnstalleerd en geactiveerd, maar die je niet echt nodig hebt.

3. Link naar andere websites met relevante content om je online vindbaarheid te verbeteren.
Voor de meeste mensen is het linken naar andere geschikte en waardevolle pagina’s slecht. Zij vinden immers dat het mensen van je pagina haalt.
Maar ik denk van niet. Linkbuilding blijft in de basis een onderdeel van een slimme strategie voor het verbeteren van je online vindbaarheid. Want door te linken wordt jouw website een waardevolle bron.
Linken naar andere websites is een gewoonte voor mij. Telkens wanneer ik een nieuw artikel schrijf, verwijs ik waar nodig naar andere betrouwbare websites.
Je kunt niet verwachten dat je van anderen iets krijgt als je niet eerst zelf wat wilt geven. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar inkomende links van invloedrijke blogs. Dan doe je dat door vanuit je eigen content naar die blogs te linken.
Natuurlijk moet je alleen linken naar websites die een enorme waarde bieden.
Je kunt ook een influencer op de hoogte stellen wanneer je naar hen linkt. En als je bericht waardevol is, kunnen ze een link naar jou linken. Of het bericht delen of zelfs e-mailen naar hun enorme lijst met leden.
Al met al draait het bij linkbuilding om kwaliteit, niet om kwantiteit. Want je zult meer vertrouwen opbouwen als je een paar invloedrijke links hebt in plaats meer links van slechte kwaliteit. Lees wat de do’s en don’ts van linkbuilding zijn.
4. Schrijf eerst voor mensen en voor zoekmachines op de tweede plaats.
De laatste tijd heb ik gemerkt dat steeds meer makers van content teruggaan naar de oude aanpak van SEO. Als jij dat bent, is het absoluut tijd om van gedachten te veranderen.
Veel mensen profiteren nog steeds niet van longtail zoekwoorden, maar proberen in plaats daarvan zoekmachines te bedriegen. Dat is een verkeerde aanpak.
Geef zoekmachines geen voorrang boven de echte mensen die jouw werk lezen. Schrijf in plaats daarvan voor de gebruiker. Aangezien zij de mensen zijn die jouw werken moeten lezen. Maar ook creditcards hebben om jouw producten te kopen. Webcrawlers van Google zijn slechts robots, want ze kopen geen producten. Ook hebben ze geen contact met je op social media en zullen ze geen klant worden.
Dus, wat betekent het om eerst voor gebruikers te schrijven? Nou, het is simpel. Vergeet dat Google en andere zoekmachines bestaan wanneer je schrijft. Maak in plaats daarvan content die iemand kan helpen.
Grappig genoeg, wanneer je gebruikers op de eerste plaats zet, schrijf je in feite nuttige content die zoekmachines belonen. Dit komt doordat zoekmachines gebruikers volgen. Het is niet andersom. Intussen verbeter je de gebruikerservaring en bouw je vertrouwen op bij je publiek.
5. Moedig andere betrouwbare websites aan om naar je te linken.
Contentmarketing heeft alles te maken met het creëren van kwalitatieve en interessante content. Ook door het creëren van de behoefte en urgentie bij mensen om naar je te linken. Of om je content op social media te delen zoals TikTok of andere media.
Wanneer je voorop loopt in jouw markt, nuttige content maakt en links naar invloedrijke blogs plaatst. Dan zal je merken dat meer mensen op natuurlijke wijze naar je zullen linken. Kortom, dit is de kern van doelgerichte linkbuilding.
6. Zorg in het begin voor webanalyses.
Nadat je jouw doelstellingen duidelijk hebt bepaald. Dan heb je programma’s nodig om bij te houden wat wel en niet werkt.
Voorbeelden als Google Analytics, Google Search Console en andere webanalyse programma’s kunnen je helpen jouw succes bij te houden.
Je moet over deze webanalyses beschikken, zelfs voordat je de eerste bezoeker naar jouw website of pagina stuurt.

7. Schrijf voor elke pagina unieke en relevante metabeschrijvingen.
Een van de belangrijkste SEO tips die de meeste mensen negeren, is een goede metabeschrijving.
Deze beschrijving is het eerste gedeelte dat mensen zien wanneer Google jouw pagina weergeeft.

Over het algemeen houden zoekmachines niet van dubbele content. Toch zijn er momenten waarop het nodig is. Maar als het publiceren van dubbele content jouw manier is, dan zal je bijna onmogelijk succes behalen.
In dezelfde geest kunnen dubbele metabeschrijvingen je in de problemen brengen. Want je kunt niet dezelfde metabeschrijving hebben voor een pagina die over e-mailmarketing gaat en een pagina over verkopen. Er is bovendien een groot verschil tussen die onderwerpen en jouw metabeschrijvingen moeten dat overbrengen.
Als je een WordPress gebruiker bent, kun je dubbele metabeschrijvingen corrigeren door de Yoast plugin te installeren.
Scrol vervolgens in je WordPress editor omlaag naar de onderkant van de pagina en voeg een unieke title-tag en metabeschrijving toe.
8. Gebruik alleen leesbare en betekenisvolle URL’s.
Als gebruikers jouw URL niet kunnen lezen of begrijpen, kunnen zoekmachines dat ook niet. Want zelfs in dit tijdperk zijn webcrawlers zoals Googlebots nog steeds programma’s en geen mensen.
Wat mensen zouden moeten doen is ervoor zorgen dat slechts 2-4 woorden in elke URL worden opgenomen. Bijvoorbeeld:
- https://digitalanalyticsacademy.nl/online-vindbaarheid-verbeteren/
Daarmee maak je de URL herkenbaar voor de gebruiker, zoekmachinevriendelijk en gemakkelijk te typen.
9. Bouw momentum op met social media.
Social media is een belangrijk onderdeel van een SEO strategie. Het is waar dat Google geen social vermeldingen heeft toegevoegd aan hun ranking factoren. Toch heb ik persoonlijk gezien dat social media signalen wel serieus invloed hebben op de positie van zoekmachines.
Als je meer social media signalen wilt ontvangen, zijn de regels niet veranderd. Kort samengevat:
- Maak nuttige content die de moeite waard is om te delen op al jouw social mediaplatforms.
- Voeg ook deelknoppen toe aan je bericht en maak ze zichtbaar.
- Moedig daarnaast mensen aan om berichten te delen door ze actief te vragen.
- Organiseer bijvoorbeeld een winactie op social media om meer aandacht te krijgen.
- Noem en link naar social media influencers in je bericht en breng ze op de hoogte.
En nog veel meer. Bekijk andere tips. Dus gebruik social media en gebruik het goed.
10. Gebruik de juiste trefwoorden in je afbeeldingen om je online vindbaarheid te verbeteren.
Afbeeldingen zijn belangrijk bij het verbeteren van je online vindbaarheid. Google heeft een hele sectie van zijn zoekresultaten gewijd aan afbeeldingen.
Wanneer zoeken gebruikers naar een bepaalde afbeelding, waar zoeken ze dan mee?
Met zoekwoorden.
Daardoor moet je de juiste trefwoorden gebruiken in jouw afbeeldingsnamen en alt tekst (het bijschrift). Toch is dit ook geen reden om zoekwoorden op te vullen.
Onthoud altijd dat bij zoekmachineoptimalisatie relevantie belangrijker is dan creativiteit of slimheid.
Conclusie
De leeftijd van een domein of webpagina is ook een van de beste SEO tips waarmee je rekening moet houden. Vandaar dat het belangrijk is voor jouw succes.
Verander daarom niet constant je domeinnaam. Kies er een en blijf erbij, tenzij er een heel goede reden is om te veranderen.
Als je in het verleden een bericht hebt gepubliceerd dat niet langer relevant is voor gebruikers. Dan kun je die pagina bijwerken in plaats van een geheel nieuwe pagina te schrijven. Of een 301 omleiding toevoegen naar een stuk content op jouw website dat belangrijk is voor het originele artikel.
Op die manier kun je de backlinks, social media betrokkenheid en andere engagementstatistieken behouden die ze al hebben verdiend.
Leer ten slotte om je te concentreren op het creëren van content rond long tail zoektermen. Dus niet short tail zoektermen. Bekijk het verschil. Voorbeelden:
- Long tail: ‘marketingtechnieken voor social media’.
- Short tail: ‘social media’.
Denk bij linkbuilding aan kwaliteit, niet aan kwantiteit. En vergeet niet om je webpagina’s mobielvriendelijk te maken.
Als je aandacht besteedt aan deze belangrijke SEO tips, garandeer ik je dat je betere content zal maken. Je zult ook meer bezoekers krijgen, meer klanten binnenhalen en een stijging zien in je inkomsten.
Wil je meer weten over hoe je hoger in Google kunt komen? Lees ook het artikel over hoger in Google komen. Of bekijk de 100 SEO tips.